Hartlopen

Acht maanden geleden ben ik na een fikse knieblessure begonnen met lopen op hartslag. Wat ben ik blij dat ik dat heb ontdekt zeg! Ik stond na die knieblessure en een aantal pogingen om weer te starten op het punt om mijn hardloopschoenen in de vijver bij ons om de hoek te flikkeren. Wat was ik er klaar mee. Telkens als ik weer ging lopen had ik na 1 of 2 keer weer last van mijn knieën. Totdat ik in gesprek kwam met een ultrarunner. Ik kwam er al snel achter dat ik het helemaal verkeerd aanpakte. Wat ik fout deed?

  • Iedere keer hetzelfde rondje lopen
  • Steeds maar weer het aantal kilometers opschroeven
  • Het liefst ook iedere keer een beetje harder
  • Totaal geen variatie in trainingen
  • Warming-up en cooling-down vond ik zonde van mijn tijd (dat komt wel als ik echt ver ga rennen)
  • En tot slot: helemaal niet letten op de signalen die mijn lichaam gaven
Misschien was het ook iets te ambitieus om te mikken op het lopen van een marathon binnen een jaar, na bijna 39 jaar stilzitten op een stoel voor het grootste gedeelte van de dag.
De ultrarunner raadde mij aan om de snelheden en afstanden los te laten. Focus je op je hartslag. Het gaat niet om snelheid maar om uithoudingsvermogen. Je wilt immers marathons gaan lopen en niet de 100 meter sprint. Die snelheid komt vanzelf wel. Voor mij gold een hartslag van rond de 140-150 BPM. De opdracht was simpel: begin met lopen en blijf onder de 150 BPM. Zodra je erboven komt, ga je langzamer rennen om je hartslag weer te laten zakken.
Wat viel dat tegen zeg! De eerste paar keer kon ik na een paar honderd meter al gaan wandelen, omdat mijn hartslag veel te hoog was. Iedere keer als ik weer wilde gaan rennen, gaf mijn Garmin horloge binnen no time een indicatie dat mijn hartslag te hoog was. Ik voelde me echt een bejaarde.
Maar langzaam maar zeker ging dit opaatje vooruit. Ik merkte dat ik steeds iets sneller kon met dezelfde hartslag.
Nu, acht maanden later, loop ik lekkerder dan ooit en is ook het tempo weer op een niveau dat ik op het fietspad mag lopen. Ik heb me dus ingeschreven voor de 10k van de marathon van Amersfoort in juni. De race waar het vorig jaar hopeloos fout ging. Dat gaat me nu niet meer gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *